Nobel

posted in: Allmän-TV, Övrigt, UR | 0

På torsdag nästa vecka delas årets Nobelpris ut, och mediabevakningen kring Nobelpristagarna ökar för varje dag. Vi kommer vara en del av detta och kommer sända fem av Nobelföreläsningarna samt sända från Nobel Week Dialogue.

På måndag föreläser William C Campbell, Satoshi Omura och Youyou Tu, pristagare i Medicin på Karolinska Institutet. Samma dag hålls föreläsningarna på Svenska Akademin (?) med Litteraturpristagaren Svetlana Alexievich.

På tisdag hålls Kungliga Vetanskapsakademins tre föreläsningar. Först Nobelpristagarna i Fysik, Takaaki Kajita och Arthur B McDonald, följt av Nobelpristagarna i Kemi, Tomas Lindahl, Paul Modrich och Aziz Sancar. Sist ut är pristagaren till Ekomnomipriset till minne av Alfred Nobel, Angus Deaton.

På onsdag hålls Nobel Week Dialogue på Svenska Mässan i Göteborg. Då samlas nobelpristagare, världsledande vetenskapsmän, opinionsledare och allmänheten för att starta en diskussion på hög nivå kring ett vetenskapsrelaterat ämne. Årets ämne är Framtidens intelligens, och kommer beröra frågor som inlärning, intelligens grunder och artificiell intelligens.

Samtliga av våra inspelningar kommer sändas av UR.